Je ruime woning trendy aankleden met vide lampen

Je ruime woning trendy aankleden met vide lampen

Vide lampen

Woningen worden alsmaar groter, er is veel lichtinval en de kamers worden ruimer en ruimer. Daarbij heb je vaak een grote hal met trappen en balustrades. Hoe ga je deze ‘lege’ ruimte stijlvol aankleden? Je kunt uiteraard de muren van deze ruimte decoreren met schilderijen, posters en andere muurdecoratie. Maar dan nog zit je met een grote open ruimte. De ideale manier om deze ‘vide’ – want zo heet een dergelijke open ruimte in een woning – meer allure te geven zijn vide lampen. Wat zijn ze precies en waar moet je op letten bij de aankoop van vide lampen? Wij geven jou in dit artikel een aantal tips om je grote woning met de gepaste vide lampen af te werken. Laat je inspireren!

Wat is precies een vide lamp?

Een vide lamp is een grote lamp die vanaf het plafond de lege ruimte opvult. Een vide – het Franse woord voor ‘leeg’ – is namelijk een open ruimte in een huis die over twee of zelfs meerdere verdiepingen doorloopt. Een lamp die deze vide moet opvullen is dus gewoon enorm in vergelijking met andere lampen. De vide lamp hangt ongeveer in het midden van de vide en het is een echte blikvanger. Ze dienen niet alleen om de hal te verlichten of om sfeer te creëren. Ze zijn ook mooi als ze niet branden. Maar hoe kies je nu precies je vide lamp?

Tips bij het kiezen van een vide lamp

Waar moet je zoal op letten bij het kiezen van een lamp voor je vide? Je gaat even anders te werk dan wanneer je hanglampen, wandlampen, vloerlampen of plafondlampen kiest. Bij de keuze van een vide lamp komen andere aspecten kijken.

1. Niet te groot, niet te klein

Een vide lamp moet voldoende groot zijn om op te vallen. Maar dat is vaak geen probleem bij deze lampen. Ze mag ook niet te groot zijn, zodat ze alle aandacht naar zich toetrekt en de omgeving in het niets valt. Bekijk gerust foto’s met voorbeelden en bekijk hoe het in jouw huis zou kunnen zijn. Je moet in elk geval (letterlijk) kunnen opkijken naar je lamp, er bewonderend naar staan kijken. Ze moet dus voldoende hoog hangen en als het ware ‘onbereikbaar’ zijn. Dit geeft een extra vleugje mysterie aan de lamp.

2. Waar moet het licht schijnen van je vide lamp?

Elk huis zit anders in elkaar, dus ook elke vide. Om de keuze van je lamp te maken, bekijk je eerst van welke kant uit de lamp het meest zal bekeken worden. Met andere woorden: waar loop je het vaakst en waar heb je het vaakst licht nodig? Dit kan zijn: onderaan in de hal als je binnenkomt, maar ook bijvoorbeeld op de eerste verdieping waar je je ter hoogte van de lamp zal bevinden. In functie daarvan bepaal je of de lamp vooral naar beneden moet schijnen, ofwel of ze in alle richtingen licht moet geven. Bedenk wel dat een lamp die in alle richtingen schijnt, grootster lijkt dan een lamp die bijvoorbeeld uitsluitend naar beneden schijnt. Probeer bijvoorbeeld geen schilderij te belichten met je vide lamp. Gebruik hiervoor extra spotjes. Je vide lamp geeft vooral algemeen en sfeervol licht.

3. Een vide lamp in jouw stijl

Een vide lamp hangt meestal in de inkomsthal van een woning. Het is dan ook vrijwel het eerste waar bezoekers naar kijken. Kies ze daarom perfect in de stijl van je woning en volgens je eigen voorkeuren. Een vide lamp kan bestaan uit meerdere kleine lampen die op een verschillende hoogte hangen. Deze hoeven niet altijd dezelfde vormen of kleuren te hebben. Een combinatie kan perfect. Kies bijvoorbeeld gerookte lampen voor een industriële of landelijke woning. Zilver kan bijvoorbeeld in een bling-bling woning zoals een New York style. Ook in een Art-Deco woning doet zilver het zeer goed. Ronde vormen en pastelkleuren (grijs, roze en lichtblauw bijvoorbeeld) passen uitstekend in een vintage woning. Heb je een super moderne of futuristische woning? Dan kun je een vide lamp kopen met zeer strakke vormen: buisvormige lampen of een opstelling met ringvormige lampen bijvoorbeeld. Uiteraard kunnen we ook het een en ander betekenen voor je op het gebied van maatwerk vide lampen.

Videlamp
Videlamp Big Bowls
4. Jouw vide lamp combineren met andere verlichting

Als je gekozen hebt voor een lamp voor je vide, dan kies je best je andere verlichting in dezelfde stijl. Wil je in je hal je vide lamp toch volledig tot zijn recht laten komen? Dan ga je voor discrete aanvullende wandlampjes of lampjes langs de trap. Zij zullen de aandacht niet van je mooie vide lamp weghouden. In de rest van je woning hou je dezelfde stijl aan, zonder te overdrijven. Bedenk dat een vide lamp een zeer overweldigend element is je woning is. Te veel kleinere versies ervan, in de vorm van hanglampen boven je eettafel en je salontafel bijvoorbeeld, zou te veel van het goede zijn. Hou het gerust bij één eyecatcher als het om je verlichting gaat: je vide lamp.

5. Vraag advies aan een professional

Een dergelijke grote lamp koop je niet zomaar. Je overweegt, kijkt en vergelijkt. Wil je er toch zeker van zijn dat je een lamp koopt die helemaal bij de stijl en de omvang van je woning past? Vraag dan gerust raad aan een Loftlamp.nl. Vakmensen met ervaring zullen je adviseren, niet alleen over de kwaliteit en de materialen van de lamp, maar ook over het stylen van je woning. De omvang van de lamp en de algemene uitstraling zijn zeer belangrijk. Sommige lampen zijn vooral in de hoogte omvangrijk, andere dan weer in de breedte. Sommige lampen vallen op door het materiaal of kleur waarin de lampenkappen zijn gemaakt. Andere lampen moeten het dan weer hebben van de opbouw. Wij kunnen je helpen om de juiste keuze te maken.

Top 3 meest populaire vide lampen:

 • Videlamp Big Bowls
  Big Bowls (Zelf samenstellen)
  Vanaf  799,00
 • Hanglamp Bollique 5 Amber
  Bollique 5 Amber
   269,00
 • Glazen hanglamp Summer Blook 6
  Summer Bloom 6
   499,00
0 Reacties
Laat jouw reactie hier achter

WhatsApp
Scan de code