Hoeveel licht heb je nodig?

Hoeveel licht heb je nodig?

Nog niet zolang geleden had je peervormige en ronde lampen, matte en doorschijnende lampen en… 25 Watt, 40 Watt, 100 Watt. Daarmee moest je het doen. Sinds de komst van spaarlampen en led-lampen, is het niet meer voldoende om de Watt-waarde van een lamp te bekijken om te weten welk licht ze geeft. Er komen andere waarden kijken: Lumen en Kelvin bijvoorbeeld. In dit artikel gaan we wat dieper in op de Lumen-waarde van lampen.

Lumen versus Watt

Lumen is de lichtstroom die de lamp produceert, met andere woorden de helderheid. Watt is het aantal energie die een lamp verbruikt. Vaak kwam het aantal Watt overeen met de helderheid van de lamp; hoe meer Watt, hoe meer licht de lamp gaf. Met Lumen is dit een ander verhaal. In onderstaand schema vind je de overeenkomst tussen Lumen en Watt, dit bij verschillende types van lichtbronnen:

Hoeveel Lumen heb ik waar nodig?

In functie van wat je met je lamp wil bereiken, kies je het aantal lumen. Dit hangt af van de activiteiten die je wil doen met een bepaalde verlichting. Hier vind je enkele voorbeelden:

– 200 tot 500 Lux in je woning

In de verschillende kamers van je woning heb je ‘normaal, gewoon, gemiddeld’ licht nodig. Het moet voldoende helder zijn om alle activiteiten te kunnen doen. Het mag echter niet te helder zijn, anders verlies je de gezellige sfeer in je woning. 200 Lux is voldoende voor sfeerlicht, 500 Lux is voldoende voor bijvoorbeeld je aanrecht in de keuken, je hobbykamer of aan de badkamerspiegel

– 400 tot 500 Lux op de werkplek

Op werkplekken en in kantoren moet het licht voldoende zijn om duidelijk te kunnen zien. Schrijven, aan de pc zitten, handelingen in een atelier kunnen pas efficiënt uitgevoerd worden bij helder licht. Helder licht houdt ook de reactie scherp en daardoor de productiviteit op een maximum.

– 700 tot 1500 Lux in retail

In winkels wil je je producten zo goed mogelijk presenteren. Denk bijvoorbeeld aan kledingzaken, juweliers en winkels voor geschenken. De kleuren en vormen moeten zo goed mogelijk uitkomen. De keuze van het juiste licht is gewoon een onderdeel van je producten aan de man brengen.

In het algemeen kunnen we stellen dat je een goede balans moet creëren tussen helder en minder helder licht.

Combineer verschillende lampen met elkaar

Wanneer je je woning met verlichting uitrust, kan het heel nuttig zijn om een lichtplan op te maken. Op basis daarvan koop je de juiste verlichting aan. Neem de plattegrond van je woning en schets stap voor stap in elke kamer welk licht je waar wil. Zo zal je bijvoorbeeld voor je eetkamer een grote lamp met gezellig licht boven je eettafel willen. Dit vul je aan met een vloerlamp naast je dressoir, eventueel spots om kunstwerken te verlichten. In je keuken ga je heldere hanglampen boven je aanrecht, maar minder heldere hanglampen boven je keuken(eet)eiland voorzien. Sterk licht dat vanonder je bovenste keukenkasten komt brengt licht wanneer je groenten snijdt. Een gezellige lampenkap boven de keukentafel creëert dan weer een intiemere sfeer. In de slaapkamer voorzie je helder licht voor als je de kamer binnenkomt of als je de kamer wil poetsen. Daarnaast zorg je voor sfeerverlichting als je wil relaxen. Heel handig zijn lampen die dimbaar zijn. Daarmee kun je je licht regelen zoals jij het zelf wil: de ene keer helder, de andere keer zachter.

Lumen en Kelvin: Met beide rekening houden

Naast Lumen is de Kelvin-waarde ook van groot belang. Kelvin bepaalt de ‘warmte’ van het licht. Bij de vroegere gewone lampen gaf een lamp van 25 Watt met een mat glas een gezelliger licht dan eentje van 100 Watt met doorschijnend glas. Nu kun je het licht veel beter zelf bepalen als je niet alleen Lumen, maar de ook Kelvin-waarde kiest. Dit gaat van 1.000 tot wel 10.000. Een lamp met Kelvin-waarde 1000 geeft een zeer warm licht, bijna kaarslicht. Deze lichtbronnen kunnen zonder problemen onbedekt ingezet worden. Een lamp met Kelvin 10.000 is een zeer ‘koele’ lamp die scherp wit licht geeft. Het doet bijna pijn aan de ogen. Deze wordt vaak ingezet met een lampenkap. De combinatie tussen Lumen en Kelvin kan zeer bepalend zij bij de keuze van je lichtbronnen. Beide spelen een rol voor het licht dat een lamp uitstraalt. Maar er is nog meer…

Kleurtemperatuur Kelvin

Wat is de stralingshoek van de lamp?

Ook de stralingshoek van een lamp is een gegeven waar je rekening mee moet houden. Dit is de hoek waarin het licht van de lamp valt, of ook wel het ‘bereik’ genoemd. Er bestaan bijvoorbeeld lampen met 25° stralingshoek. Zij geven zeer geconcentreerd licht en verlichten een object zeer intens. Je zet ze bijvoorbeeld in om een kunstwerkje op een bijzettafel in de picture te plaatsen. Een lamp met stralingshoek 120° geeft dan weer een meer verspreid licht en worden ingezet om grote oppervlakken te verlichten. Denk hierbij aan een werktafel of een bureau. Let daarom ook op dit technisch aspect van een lichtbron als je je keuze maakt.

Laat je adviseren

Kom je er niet meer helemaal goed uit met de waarden Watt, Lumen, Kelvin en daarbij ook nog eens de stralingshoek? Wees gerust, met het aantal Lumen kom je al een heel eind. Wil je toch nog dieper ingaan op de andere kenmerken van lichtbronnen? Laat je gerust adviseren. Vertel aan Loftlamp.nl wat je precies wil verlichten en wat je precies wil bereiken met je lamp. Of leg je complete lichtplan bij ons neer. Wij weten precies wat je nodig hebt. Zodra de technische kant van het soort licht bepaald is, kun jij je volop richten op de stijl en de uitstraling van de verschillende lampen.

0 Reacties
Laat jouw reactie hier achter

WhatsApp
Scan de code