Hoe maak je een hanglamp schoon

Hoe maak je een hanglamp schoon

Iedere interieurstijl brengt een eigen sfeer aan in jouw huis. Zo zorgt industrieel voor een stoere look, geeft bohemian een exotische touch, en creëert een landelijke stijl een rustieke uitstraling. Om de sfeer van iedere stijl nog beter uit te laten komen, is de keuze voor de juiste basisverlichting van belang. Een van de populairste sfeermakers op dit gebied zijn hanglampen. Hanglampen besparen ruimte, zijn functioneel en verkrijgbaar in diverse stijlen die passen bij ieder interieur. Daarnaast zijn ze makkelijk te gebruiken als sfeerverlichting en zijn er – met het oog op duurzaamheid – ook genoeg energiezuinige hanglampen op de markt. Net als de rest van je interieur, vangen hanglampen na verloop van tijd stof en vuil. Hanglampen met een glazen kap verliezen zo hun glans, en lampen met een stoffen kap vangen een aanzienlijke laag stof. Om de verlichting optimaal te houden, dien je hanglampen regelmatig schoon te maken. In dit artikel vertellen we je precies hoe je dit het beste kunt doen.

Hanglamp met een glazen kap of glazen bollen

Een glazen kap schoonmaken vergt een beetje voorbereiding. Allereerst kun je met een stofdoek en plumeau de laag stof en vuiligheid verwijderen. Om het glas weer mooi glimmend te krijgen, is echter grover geschut nodig. Een kap met standaard glas kun je vervolgens afnemen met een sopje van allesreiniger en afwasmiddel. Gebruik hiervoor lauw water en een microvezeldoekje dat je niet te nat maakt. Om strepen te voorkomen maak je de glazen kap droog met een schone theedoek. Heb je een lamp met glazen bollen, dan kun je de bollen er het beste afdraaien (als dat kan) en ze vervolgens van de binnen- en buitenkant op bovenstaande wijze schoon te maken.

Bewerkt glas (handbeschilderd, gekleurd)

Hanglampen met een vieze kap of glazen bollen van bewerkt of gekleurd glas kun je het beste schoonmaken met een glasdoek. Gebruik het liefst een droge doek omdat vocht het bewerkte glas gemakkelijk kan aantasten. Wil je toch water gebruiken? Doe dan een heel klein beetje lauw water op de glasdoek en poets de glazen kap daarna direct op met een droge theedoek of glasdoek.

Hanglamp met een stoffen kap

Vuiligheid trekt na verloop van tijd diep in een stoffen kap. Om te beginnen met het schoonmaken van dit soort hanglampen, gebruik je allereerst een plumeau, een stofdoek of een kledingborstel. Je kunt er ook voor kiezen om de stoffen kap nat te maken met een sopje van lauw water en fijnwasmiddel. De kap kan wat uitzetten, maar krimpt weer zodra hij droog is. Ligt er een flinke laag stof op? Dan is het handiger om gebruik te maken van een stofzuiger met een breed mondstuk. Op die manier haal je met één krachtige beweging de stof weg, en heb je bovendien minder kans op het naar beneden dwarrelen van stof. Is de stof verwijderd, maar zie je nog kleine zwarte puntjes (vliegenpoepjes) zitten? Deze kun je weghalen met een schoon gummetje. Maak lange bewegingen en haal eventuele gumstukjes nadien weg met de stofzuiger.

Hanglamp van roestvrij staal

Voordat je een hanglamp van roestvrij staal (rvs) schoonmaakt, kun je het laagje stof en vuiligheid wegvegen met een stofdoek of plumeau. Het voordeel van rvs is dat je dit materiaal af kunt nemen met een lauwe, vochtige doek. Gebruik wel lauw water om de vuiligheid te verwijderen en de glans te behouden. Wil je de rvs hanglamp aan een grondige schoonmaakbeurt onderwerpen? Maak een sopje van allesreiniger en boen de lamp goed schoon. Ook voor rvs geldt dat de lamp nadien met een schone theedoek moet worden drooggemaakt. Op die manier voorkom je opdroogvlekken op het rvs.

Hanglamp van chroom

Hanglampen van chroom maak je op dezelfde manier schoon als lampen van roestvrij staal. Boen de lamp met lauw water. Om opgedroogde vlekken te voorkomen, droog je de lamp nadien af met een schone, zachte doek.

Hanglamp met messing

Een messing hanglamp past in een klassiek en tijdloos interieur. De gouden, geelkoperen kleur van messing geeft de kamer een luxe uitstraling. Messing is een samensmelting van zink en koper (legering). Het massieve materiaal krijgt na verloop van tijd een bronzen kleur. Dit hoort bij messing, en geeft de hanglamp net wat meer een vintage look. Messing kun je dan ook prima onbehandeld laten als je van brons houdt. Je hoeft de hanglamp dan enkel af en toe af te stoffen met een plumeau of stofdoek. Wil je de unieke gouden glans van een messing hanglamp juist behouden? Dan is het nodig om het materiaal extra te behandelen. Dit kan door de messing hanglamp regelmatig te poetsen met een vochtige doek. Gebruik lauwwarm water en een scheutje afwasmiddel. Daarnaast kun je de lamp af en toe oppoetsen met koperpoets. Handig om te weten: afnemen met koperpoets kan alleen wanneer de messing niet is gelakt. Ongelakte messing is alleen gepolijst en niet voorzien van een langdurig glanzende laklaag.

Twijfel je over hoe je jouw lamp het beste schoon kunt maken, neem dan contact op met ons (per mail) onder vermelding van het ordernummer. Dan weten wij meteen welke lamp jij schoon wil maken!

1 Comment
  1. […] Maar zeker belangrijk om ook deze mee te nemen tijdens de wekelijkse schoonmaak in je huis. Maar hoe maak je deze hanglampen nu schoon? Je kunt dit het beste doen met een microvezeldoek. En ook de binnenkant dien je mee te nemen. […]

WhatsApp
Scan de code