Hoe maak je een hanglamp schoon

Hoe maak je een hanglamp schoon

Iedere interieurstijl brengt een eigen sfeer aan in jouw huis. Zo zorgt industrieel voor een stoere look, geeft bohemian een exotische touch, en creëert een landelijke stijl een rustieke uitstraling. Om de sfeer van iedere stijl nog beter uit te laten komen, is de keuze voor de juiste basisverlichting van belang. Een van de populairste sfeermakers op dit gebied zijn hanglampen. Hanglampen besparen ruimte, zijn functioneel en verkrijgbaar in diverse stijlen die passen bij ieder interieur. Daarnaast zijn ze makkelijk te gebruiken als sfeerverlichting en zijn er – met het oog op duurzaamheid – ook genoeg energiezuinige hanglampen op de markt. Net als de rest van je interieur, vangen hanglampen na verloop van tijd stof en vuil. Hanglampen met een glazen kap verliezen zo hun glans, en lampen met een stoffen kap vangen een aanzienlijke laag stof. Om de verlichting optimaal te houden, dien je hanglampen regelmatig schoon te maken. In dit artikel vertellen we je precies hoe je dit het beste kunt doen.

Hanglamp met een glazen kap of glazen bollen

Een glazen kap schoonmaken vergt een beetje voorbereiding. Grofweg kunnen we de glazen bollen indelen in twee categorieën: Onbewerkt glas (transparant) en bewerkt glas (beschilderd, gecoat, gekleurd).

– Onbewerkt glas (transparant)

Allereerst kun je het beste met een droge microvezeldoek de laag stof en vuiligheid verwijderen. Hiermee haal je het ergste vuil al weg. Om het glas weer mooi glimmend te krijgen, is echter grover geschut nodig. Een kap met standaard glas kun je vervolgens afnemen met lauw water, afwasmiddel en een microvezeldoekje (niet te nat maken). Om strepen te voorkomen maak je de glazen kap droog met een schone theedoek. Heb je een lamp met glazen bollen, dan kun je de bollen er het beste afdraaien (als dat kan) en ze vervolgens van de binnen- en buitenkant op bovenstaande wijze schoon te maken. Onbewerkt glas is eventueel ook geschikt om in de vaatwasser te doen. Zet de onbewerkte glasbollen in het bovenste rek van je vaatwasser en neem ze na de wasbeurt af met een droge theedoek.

Tip: Blijf je last houden van zichtbare strepen op jouw transparante glazen bollen? Doe dan een heel klein beetje Isopropanol 70% (Alcohol) op de microvezeldoek en je poetst geheel streeploos.

– Bewerkt glas (handbeschilderd, gecoat, gekleurd)

Let in het bijzonder op met hanglampen / glazen bollen met bewerkt of gekleurd glas met een vieze kap. Deze kun je het beste schoonmaken met een glasdoek. Gebruik het liefst een droge doek omdat vocht het bewerkte glas gemakkelijk kan aantasten. Wil je toch water gebruiken? Doe dan een heel klein beetje lauw water op de glasdoek en poets de glazen kap daarna direct op met een droge theedoek of glasdoek. Gebruik absoluut geen (hardnekkig) schoonmaakmiddel en doe bewerkt glas ook nooit in de vaatwasser. Dit zal namelijk de coating en kleur van de bol aantasten. Bovenstaande geldt ook voor glas met een wit gekleurde coating (melkglas).

Hanglamp glas schoonmaken

Hanglamp met een stoffen kap

Vuiligheid trekt na verloop van tijd diep in een stoffen kap. Om te beginnen met het schoonmaken van dit soort hanglampen, gebruik je allereerst een plumeau, een stofdoek of een kledingborstel. Je kunt er ook voor kiezen om de stoffen kap nat te maken met een sopje van lauw water en fijnwasmiddel. De kap kan wat uitzetten, maar krimpt weer zodra hij droog is. Ligt er een flinke laag stof op? Dan is het handiger om gebruik te maken van een stofzuiger met een breed mondstuk. Op die manier haal je met één krachtige beweging de stof weg, en heb je bovendien minder kans op het naar beneden dwarrelen van stof. Is de stof verwijderd, maar zie je nog kleine zwarte puntjes (vliegenpoepjes) zitten? Deze kun je weghalen met een schoon gummetje. Maak lange bewegingen en haal eventuele gum-stukjes nadien weg met de stofzuiger.

Hanglamp van roestvrij staal

Voordat je een hanglamp van roestvrij staal (rvs) schoonmaakt, kun je het laagje stof en vuiligheid wegvegen met een stofdoek, microvezeldoek of plumeau. Het voordeel van rvs is dat je dit materiaal af kunt nemen met een lauwe, vochtige doek. Gebruik wel lauw water om de vuiligheid te verwijderen en de glans te behouden. Wil je de rvs hanglamp aan een grondige schoonmaakbeurt onderwerpen? Maak een sopje van allesreiniger en boen de lamp goed schoon. Ook voor rvs geldt dat de lamp nadien met een schone theedoek moet worden drooggemaakt. Op die manier voorkom je opdroogvlekken op het rvs.

Hanglamp van chroom

Hanglampen van chroom maak je op dezelfde manier schoon als lampen van roestvrij staal. Boen de lamp met lauw water. Om opgedroogde vlekken te voorkomen, droog je de lamp nadien af met een schone, zachte doek.

Hanglamp van messing

Een messing hanglamp past in een klassiek en tijdloos interieur. De gouden, geelkoperen kleur van messing geeft de kamer een luxe uitstraling. Messing is een samensmelting van zink en koper (legering). Het massieve materiaal krijgt na verloop van tijd een bronzen kleur. Dit hoort bij messing, en geeft de hanglamp net wat meer een vintage look. Messing kun je dan ook prima onbehandeld laten als je van brons houdt. Je hoeft de hanglamp dan enkel af en toe af te stoffen met een plumeau of stofdoek. Wil je de unieke gouden glans van een messing hanglamp juist behouden? Dan is het nodig om het materiaal extra te behandelen. Dit kan door de messing hanglamp regelmatig te poetsen met een vochtige doek. Gebruik lauwwarm water en een scheutje afwasmiddel. Daarnaast kun je de lamp af en toe oppoetsen met koperpoets. Handig om te weten: afnemen met koperpoets kan alleen wanneer de messing niet is gelakt. Ongelakte messing is alleen gepolijst en niet voorzien van een langdurig glanzende laklaag.

Vragen?

Twijfel je over hoe jij jouw lamp het beste schoon kunt maken, aarzel dan niet en neem contact op met ons (per mail) onder vermelding van het ordernummer. Dan weten wij meteen welke lamp jij schoon gaat maken!

1 Reactie
  1. […] Maar zeker belangrijk om ook deze mee te nemen tijdens de wekelijkse schoonmaak in je huis. Maar hoe maak je deze hanglampen nu schoon? Je kunt dit het beste doen met een microvezeldoek. En ook de binnenkant dien je mee te nemen. […]

Laat jouw reactie hier achter

WhatsApp
Scan de code