Hoe hang je een hanglamp veilig op

Hoe hang je een hanglamp veilig op

Lamp ophangen

Hanglampen zijn een populaire soort lampen, die vooral bedoeld zijn voor binnengebruik, maar ook buiten geïnstalleerd kunnen worden. Kenmerkend voor een hanglamp is dat deze aan het plafond bevestigd wordt. Hanglampen zijn er in allerlei soorten en varianten. Maar wat maakt dit type lamp zo aantrekkelijk? Wat zijn de voordelen die hanglampen te bieden hebben. Nadat we deze vragen beantwoord hebben, gaan we in op de vraag hoe je hanglampen veilig kunt ophangen. Zo voorkom je ongelukken en beschadigingen aan de lamp.

Enkele mooie voordelen van hanglampen

Veel woningeigenaren, maar ook huurders en bedrijfsleiders, gebruiken hanglampen als basisverlichting. Dit houdt in dat een hanglamp ingezet wordt als belangrijkste verlichting in een bepaalde soort ruimte, zoals een de woonkamer, eetkamer, op kantoor of in een loods. Een hanglamp die gebruikt wordt als basisverlichting is vaak een krachtige lamp, die in principe volstaat om een complete ruimte voldoende te verlichten. Dit komt namelijk doordat ze hoog hangen en zo hun licht breed verspreiden. Ze zijn super functioneel en daarom onmisbaar in elke ruimte in je woning of op kantoor. Naast dit voordeel is de stijlvolle uitstraling in de tweede plaats een aantrekkelijk kenmerk van hanglampen. Ze zijn verkrijgbaar van supermodern, industrieel en romantisch tot klassiek en landelijk. Het maakt dus niet zoveel uit welke interieurstijl je hebt: er zijn altijd lampen te vinden die perfect passen bij de sfeer die jij wilt creëren in huis, in een winkel of in een bedrijf. Een derde voordeel van hanglampen is dat ze veel ruimte besparen. Je hebt minder of geen staande lampen of wandlampen meer nodig als je kiest voor een goede hanglamp die een brede lichtstraal geeft. In de vierde plaats noemen we nog het feit dat hanglampen prima voorzien kunnen worden van LED-verlichting. Interessant aan LED is dat deze verlichtingssoort energiezuinig is en aanzienlijk langer meegaat dan bijvoorbeeld gloeilampen of neonverlichting. Al met al dus voordelen in overvloed, waar je veel plezier aan gaat beleven. Maar hoe hang je een hanglamp op een veilige manier op?

Een hanglamp veilig monteren en ophangen: schakel de stroom uit

Ga je een hanglamp aan het plafond hangen, schakel dan eerst voor de veiligheid de stroom van het net. Als er iets is dat je te allen tijde moet zien te voorkomen, is het wel dat je een gevaarlijke stroomstoot krijgt terwijl je bezig bent om de lamp te op te hangen. Loop daarom naar de meterkast en zet de groep die aangesloten is op de ruimte waar de lamp gaat hangen uit. Twijfel je over de groep waar de lamp op aangesloten is, zet dan voor de zekerheid de hoofdschakelaar uit. Controleer voor de zekerheid of de stroom eraf is, voordat je aan de slag gaat. Dit doe je met een spanningzoeker.

Bevestig de beugel van de hanglamp

Vervolgens is het moment aangebroken om echt aan de slag te gaan. Het eerste dat je moet doen is het ophangen van de beugel, waar de hanglamp aan bevestigd moet worden. Trek eerst de stroomdraden met een tangetje uit de centraaldoos, samen met het kroonsteentje. Controleer vooraf nog eenmaal met een spanningzoeker of er geen stroom meer op de bedrading staat. Veiligheid gaat ook hiervoor alles! Ben je van plan om de hanglamp direct onder de centraaldoos te hangen? Dan kun je overwegen om de gaatjes in die doos te gebruiken voor het bevestigen van de beugel van je hanglamp. Zo niet, dan moet je gaatjes boren en de beugel in de buurt van de contactdoos in het plafond bevestigen. Gebruik hierbij altijd pluggen voor een stevige bevestiging. Zo voorkom je dat de lamp vroeg of laat naar beneden kan vallen. Let op: Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat er standaard pluggen en schroeven bij een lamp geleverd worden. Vroeger was dit vaak wel het geval. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten plafonds van divers materiaal. Hier horen dan ook weer specifieke pluggen & schroeven bij. Doe vooraf research zodat je het goede installatiemateriaal bij de hand hebt.

Sluit de bedrading aan via het kroonsteentje

Hierna kun je de schroefjes van het kroonsteentje losdraaien om de draden van de lamp in te duwen en strak vast te draaien. Het is handig als je hierbij hulp vraagt, zodat een van tweeën de lamp kan vasthouden. Cruciaal is dat de bedrading diep genoeg bevestigd wordt en stevig aangedraaid wordt. Dit kun je controleren door goed te kijken, of er geen koperdraad meer zichtbaar is. Past de koperdraad er niet goed in, knip deze dan langer los met een tang. Let ook op de draadkleuren en stop ze qua kleur – zwart, blauw en groengeel – in het juiste gaatje van het kroonsteentje. Zwart moet je aansluiten op de ‘L’. De blauwe draad op de ‘N’ en de groengele draad op de aarde. Doe je dit verkeerd, dan werkt de verlichting straks niet of heb je geen aardedraad als beveiliging.

Lasklemmen
Aansluitschema lasklemmen

Een handig en vooral veilig alternatief voor de ouderwetse kroonsteentjes, zijn de zogenaamde lasklemmen (zie bovenstaande foto’s). Binnen een handomdraai sluit je bekabeling aan via de klemmetjes. Mooie bijkomstigheid is dat je met deze lasklemmen meerdere lampen kunt verbinden aan een stroompunt.

Schroef de hanglamp aan de beugel vast

De laatste stap is het vastschroeven van de hanglamp aan de beugel op het plafond. Gebruik hiervoor de meegeleverde schroefjes van de fabrikant, zodat je zeker weet dat de lamp stevig en vast bevestigd is. Controleer ten slotte of de lamp werkt door de schakelaar in de meterkast aan te zetten en de lamp uit te testen. Klaar is Kees!

Niet zeker van je zaak?

Dat is helemaal niet raar… Echter ons advies is: Begin er liever niet zelf aan maar neem iemand in de hand die ervaring heeft met het aansluiten en ophangen van verlichting en bekend is met stroomschema’s. Bovenstaand verhaal lijkt simpel, echter is niet elke lamp hetzelfde en is ook iedere thuissituatie weer anders (denk bijvoorbeeld aan het werken in de hoogte ivm een videlamp). Twijfel je, neem dan een professionele elektriciën of installatiebedrijf in handen. Zij zullen het klusje gegarandeerd klaren!

0 Reacties
Laat jouw reactie hier achter

WhatsApp
Scan de code